Верблюд.

Верблюд (Camelus) - великий ссавець сімейства верблюжих загону парнокопитних підряду мозоленогих з пустельним ареалом проживання, яке ділиться на два виду: Бактріан (або Двогорбий верблюд) і Дромедар (Одногорбий верблюд). Верблюди і того, і іншого виду вже більше 5000 років вважаються домашніми і використовуються переважно, як в'ючні і упряжні тварини.

У горах і місцевостях з вологим кліматом верблюди існувати не можуть. В процесі еволюції у верблюдів виробився ряд пристосувань до умов пустель і сухих степів. Верблюди поїдають такі рослини пустелі, які погано або зовсім не поїдають інші тварини; задовольняються меншою кількістю води і може пити солону воду. На відміну від інших жуйних, верблюди мають у верхній щелепі два різця.

Верблюд

Частини тіла верблюда, що стикаються з землею під час лежання, забезпечені мозолистими утвореннями; верблюди мають грудну, зап'ястні, ліктьові і наколенные мозолі. Завдяки цьому верблюди здатні лягати на розпечену (до 70°С) грунт. Обидва копитця кожної ноги у верблюда незначної величини. Спираються верблюди на широку м'яку лапу, що полегшує ходьбу по піску.
Вага дорослої тварини коливається в межах 500-800 кілограм, тривалість життя - від 30 до 50 років.

Верблюди живуть в Середній Азії. Зустрічаються також і від Малої Азії до Маньчжурії. Одногорбих верблюдів можна зустріти і в Північній Африці, де вони поширені, як свійські тварини, а також на Близькому Сході аж до Індії.

Верблюд може обходитися без їжі близько місяця. Цьому сприяють ті самі жирові відкладення на спині тварини, які ми звикли називати горбами.

Верблюди добре плавають. Це дійсно так, незважаючи на те, що велика їх частина ніколи не стикалася з великими водоймами.

Верблюди живуть гаремами. В групах до 15 особин на кілька самок і їх потомство зазвичай припадає один самець. Іноді можна зустріти тварин, що ведуть одиночний спосіб життя.

Верблюд - травоїдна тварина. Його багатокамерний шлунок здатний переварити практично будь-яку рослинну їжу, в тому числі колючу і солону.

Двухгорбый верблюд

Двогорбі верблюди відрізняються від одногорбих. У бактрианов ноги коротші, а сам верблюд - масивніше. Можливо, тому одногорбые верблюди жвавіші - за 11 годин вони здатні подолати відстань в 200 кілометрів.

Верблюд добре переносить спеку пустелі завдяки своїм горбам. Як не дивно, але горби верблюда не пристосовані до зберігання вологи. Від денної спеки (як і від нічних холодів) верблюда захищає його густе хутро і 8-градусні коливання температури тіла, що знижує небезпека перегріву (в тому числі і потовиділення) і переохолодження. При диханні виділяється з ніздрів рідина не залишає організм, так як накопичується у спеціальній складці, а потім через рот повертається назад в тіло тварини. Важливим для перенесення сухого клімату є і те, що дістався до води верблюд, завдяки особливій овальної формі своїх еритроцитів, здатний випити від 60 до 100 літрів води за порівняно короткий час (не дарма ж кажуть: "Що ти п'єш, як верблюд?"). Варто відзначити і те, що верблюд в плані споживання води тварина невибаглива - він здатний пити чисту, так і застояну або солону воду. Ну, і нарешті випорожнення верблюда через подовжених нефронів в нирках виходять висококонцентрованими, а, відповідно, і менше вологими.

Верблюд дуже витривалий. За день він може перенести на собі від 200 до 300 кілограм ваги на відстань в 50 і більше кілометрів.

Верблюже молоко дуже корисно. У ньому міститься безліч необхідних організму речовин (залізо, кальцій, магнезит тощо), велика концентрація вітамінів C і D, а ось казеїну, що утрудняє засвоєння молочних продуктів організмом, набагато менше, ніж в знайомому нам коров'ячому молоці. При вживанні верблюжого молока необхідно пам'ятати, що з-за своїх особливих властивостей воно не може відразу засвоїтися незвичним до нього організмом.

Верблюжі перегони

На Сході влаштовують верблюжі перегони. Наприклад, в ОАЕ (Об'єднаних Арабських Еміратах), де на дорогах можна запросто зустріти знак: "Обережно! Верблюди!". Для аравійців верблюжі перегони - не просто захоплююче видовище, але ще й національна традиція. Забіги тут проводяться з жовтня по квітень практично щотижня.

Верблюди відрізняються мстивістю. Вони досить підступні і злопам'ятні. У Саудівській Аравії, наприклад, були зафіксовані випадки, коли верблюди мстилися людині за скривджених ним членів свого стада. Характер у верблюда взагалі досить шкідливий: примусь його робити щось проти волі - отримаєш розлючене, кусающееся, лягающееся, ревущее тварина.

У давнину верблюди брали участь в битвах. Їх використовували в античних і середньовічних арміях як для перевезення вантажів і вершників, так і для боїв. На верблюда в такому випадку містилося два воїна: один - погонич, другий - лучник.

Популярные мифы.Популярні секрети.Популярні факти.Популярні ради.Популярні тести. Пошук по сайту. Ошибка в тексте.
Помітили помилку? Виділіть її мишкою та натисніть: Ctrl + Enter.

В продовження теми ...