Самі шкідливі інгредієнти косметики.

Жінки готові на будь-які хитрощі, щоб зберегти свою красу. Головною зброєю є косметика. Здавна люди змішували різні речовини, сподіваючись, що вони допоможуть зберегти пружність шкіри, змінити в потрібну сторону зовнішній вигляд. Часом косметика не тільки не допомагала, але навіть і шкодила організму.

Але навіть сьогодні в цих засобах використовуються аж ніяк не безпечні речовини. На думку відразу ж приходять ртуть в туші для вій, та свинець в помаді. А ось сайт Chemists Corner, який детально вивчає всю косметичну продукцію, склав свій список з найбільш шкідливих інгредієнтів, що використовуються в таких засобах. Наскільки ж насправді ці речовини шкідливі?

Парабени

Парабени. Група таких речовин на хімічному мовою може називатися, як «пропілпарабен», «бутилпарабен» або «метилпарабен». Це часто використовувані консерванти, які покликані зупинити ріст мікробів і бактерій. Такі речовини досить стійкі до температурних перепадів, їх популярність обумовлена високою ефективністю. Парабени вже досить давно є компонентом багатьох косметичних засобів, довівши, здавалося б, свою безпеку. Однак всюдисуща преса розкопала, що ситуація з парабенами не так безхмарна. Було звернуто увагу на дослідження, в яких доводилося, що ці консерванти здатні руйнувати гормони, а це, в свою чергу, пряма дорога до раку грудей і проблем з серцем. Дійсно, існує наукове дослідження, яке визначило наявність парабенів в пухлинах грудей. Інші дані показали, що парабени дійсно можуть впливати на естроген, який впливає на розвиток раку. Важливим виявилося думку молекулярного біолога Філіппи Дарбре. Вона висловила припущення, що парабени могли потрапити в пухлини через спрей для тіла, крему або дезодоранти. Це може пояснити той факт, що близько 20% всіх пухлин у грудях розвиваються поруч з пахвами. Але з часу появи в 2004 році перших досліджень жодне подальше не підтвердило прямого зв'язку між раком грудей і парабенами. Та й аналіз зв'язку гігієни пахв з раком грудей не показав чітких даних. В 2008 році було складено огляд, який врахував дані 59 інших досліджень. Проте жодних наукових підстав для того, щоб вважати парабени шкідливими, знайдено не було. Зате знайшлися дослідження, які підтвердили можливість прискорення старіння шкіри через метилпарабена, нанесеного на неї і взаємодіючого з ультрафіолетом.

Формалін і диазодинил-сечовина

Формалін і диазодинил-сечовина. Ці речовини також є консервантами, як і парабени. Їх часто називають донорами формальдегіду. Справа в тому, що в ході хімічної реакції саме вони дають іони формальдегіду, який відомий своїм швидким і успішним протистоянням мікробам. Сьогодні прийнято вважати, що цей інгредієнт досить страшний - він викликає подразнення шкіри, змушуючи мутувати гени, породжуючи рак. Але треба відрізняти донори формальдегіду від нього самого. Кількість їх в косметиці ретельно регулюється, щоб забезпечити безпеку використання навіть тим, у кого шкіра дуже чутлива. Наука також вважає, що безпека використання цих донорів полягає в питанні їх концентрації і схильності людини до алергії. Експерти Cosmetic Ingredient Review (CIR) уклали, що формалін взагалі не несе небезпеки для більшості споживачів. В кінцевій формулі його зміст було обмежено 0,2% вільного формальдегіду. Такого кількість не дозволить виникнути алергічної чи іншої реакції навіть у осіб з високою чутливістю до такого речовині. Правда, схильність до алергії може стати причиною розвитку дерматиту. Дослідження показали, що контактна алергія на имидазолидинил-сечовину може послужити причиною дерматиту, ці ж люди зазвичай мають алергію на диазодинил-сечовину.

Триклозан

Триклозан. Це речовина стало відомо завдяки рекламникам, які «засвітили» його в рекламі антибактеріального мила. Тепер всі знають, що таке антибактеріальна речовина знаходиться в звичайному і рідкому милі, дезодорантах і зубній пасті. Проте з'явилися деякі твердження про те, що триклозан є досить токсичною речовиною, що чинять дію на гормональну систему. Це призводить до появи хронічних захворювань, появи відхилень у новонароджених, шкодить ниркам, селезінці і т.д. На цю тему проводилися кілька незалежних досліджень, які до однозначного висновку так і не прийшли. Американська FDA було підтвердила безпека та ефективність триклозану, однак зовсім недавно повернулася до досліджень після появи інформації про негативний вплив речовини на гормональну систему піддослідних тварин. Але на сьогоднішній день інформації про триклозане на офіційному сайті FDA написано, що немає наукових підстав для скасування рекомендацій використання продуктів з них. У 2009 році Канадська медична асоціація попросила уряд заборонити користування продуктів з триклозаном, так як він здатний створювати небезпечні побічні продукти, зокрема, хлороформ. З'явилися припущення про те, що триклозан може реагувати на хлорин у звичайній водопровідній воді, породжуючи потенційно канцерогенний газ хлороформ. Але подальші дослідження показали, що виділяється кількість хлороформу було незначним навіть порівняно з його вмістом у хлорованій воді. Триклозан крім цього може в ході реакції з хлорином давати похідні, що з часом перетворюються у діоксини. Хоча їх число також невелика, але даний привід викликає заклопотаність у науковому середовищі. Адже деякі діоксини є дуже отруйними, негативно впливаючи на ендокринну систему людини. У 2006 році були проведені дослідження, які показали, що невеликі дози триклозану змогли вплинути на ендокринну систему американських жаб. Відразу ж на світ з'явилося припущення про те, що триклозан здатний порушити гормональний обмін у щитовидній залозі. Сьогодні це речовина знаходять у рибі, що живе близько каналізаційних викидів, в грудному молоці. Швеція вже не рекомендує використовувати триклозан в зубних пастах, куди його раніше поміщали для профілактики гінгівіту. Ще з 1998 року існує наукова думка доктора Стюарта Леві, що триклозан потенційно може допомогти народитися супербактерії, яка буде стійка до нього. Адже аналогічно еволюціонують бактерії, стаючи несприйнятливими навіть до антибіотиків. Тому науковці вважають, що не варто використовувати в косметичних цілях триклозан. Він може діяти, як антибіотик. Але і це припущення було згодом відкинуто. З'явилися дослідження, в тому числі і самого доктора Леві, які показали, що триклозан ніякого відношення до стійкості бактерій не має. Всім давно вже відомо, що звичайне мило справляється з бактеріями практично також, як і розрекламоване антибактеріальну з триклозаном. У чому тоді сенс його використання?

Содиум лаурил сульфат

Содиум лаурил сульфат або лаурилсульфат натрію. Лаурилсульфат є одним з основних елементів практично у всіх миючих засобах. Знайти його можна в шампунях, гелях для душу і навіть в зубній пасті. Речовина відносять до поверхнево-активним. Тим не менш, це один із самих головних «підозрюваних» в індустрії косметики. Про шкоду SLS можна легко знайти інформацію в Інтернеті. Пишуть, що воно може сприяти випаданню волосся, викликати рак, його навіть просто називають самим небезпечним хімікатом в засобах для догляду за шкірою і волоссям. Наука обережно вважає, що, як і будь-яке інше поверхнево-активна речовина, SLS дійсно може викликати роздратування шкіри. Cosmetic Industry Review провело докладні дослідження, щоб дізнатися істинне вплив речовини. Виявилося, що SLS здатна позбавляти шкіру солі та жиру. У підсумку це призводить до подразнення очей та шкіри у тварин. і у деяких людей. Але така ж реакція можлива і на інші очищувальні складники, все залежить від їх концентрації. А ось в косметичних засобах, використання яких відбувається швидко і супроводжується рясним подальшим миттям, інгредієнт взагалі безпечний. В тих продуктах, які передбачають тривалий контакт з шкірою варто звернути увагу на концентрацію SLS. Вона не повинна перевищувати 1 відсотка. На шкірі обличчя знаходження SLS викличе роздратування через годину після потрапляння. У результаті контакту з лаурилсульфатом натрію варто уникати хворим на атопічний дерматит, так як це здатне серйозно посилити проблему. Та й не варто купувати зубну пасту з SLS, вона може стати причиною появи стоматиту.

Діетаноламін

Діетаноламін. У цієї речовини така ж погана слава в ЗМІ, як і у попереднього. Діетаноламін відносять до вторинних поверхнево-активних (ПАР). Його додають в загальну формулу косметичного засобу, щоб той давало побільше приємною піни, впливаючи на зовнішній вигляд. У чистому вигляді діетаноламін не застосовується, його супутниками є Cocamide DEA, Lauramide DEA і Stearamide MEA. У 1998 році на світ з'явилося дослідження Національної Токсикологічної комісії (NTP), яка виявила зв'язок присутності на шкірі діетаноламін та його похідних з появою раку у лабораторних тварин. Моментально преса рознесла новину про те, що діетаноламін є гормоном, що відповідає за формування нітратів, що викликають потім рак. Звістка про це викликала справжню паніку, деякі виробники навіть швидко змінили склад своєї продукції. Однак насправді «ракова» лихоманка з участю DEA ніяких серйозних наукових обгрунтувань під собою не має. Згадана FDA як і раніше вважає інгредієнт безпечним, поки що достеменно не доведено зворотне. Правда, бентежить саме формулювання «поки не доведено інше», так що уважно дивіться на склад.

Вазелін

Вазелін. Це речовина давно вже використовується, щоб зволожувати шкіру, а також в укладальних засобах. Правда, вазелін вже традиційно в центрі уваги контролюючих органів, так як складається з суміші мінеральних масел і твердих парафінових вуглеводнів. У пресі з'являються звинувачення, що вазелін викликає рак. Невипадково це інгредієнт в Євросоюзі взагалі заборонений. А ось FDA вважає, що цей інгредієнт - безпечний. При цьому його можна застосовувати навіть у харчовій промисловості. Та й у Європі вазелін заборонений зовсім не в косметиці.

Мінеральне масло

Мінеральне масло. Цей зволожувач шкіри також має погану репутацію у виробників органіки. Хоча, що може бути природніше мінерального масла? Адже воно виробляється з нафти, що видобувається. Про мінеральному маслі кажуть, що воно забруднене канцерогенами, воно сушить шкіру, викликаючи її старіння, витягує вітаміни і закупорює пори. В кінці-кінців це засіб звинувачують у провокуванні акне. А ось наукові статті всі ці звинувачення відкидають, переконливо доводячи їх неспроможність.

Пропіленгліколь

Пропіленгліколь. Цей відомий зволожувач досить часто використовують в косметичних формулах. Компонент вважають дуже корисним, адже він добре поєднується з іншими інгредієнтами, так і сам по собі володіє цінними якостями. Побоювання викликає інформація про те, що пропіленгліколь проникає в протеїн шкіри, руйнуючи його. Це проявляється в наступних збоях роботи печінки, нирок і навіть мозку. Описується і зв'язок пропіленгліколю з розвитком раку. Звинувачення на адресу зволожувача пов'язані також з тим, що він використовується і як антифриз. Але вчені з FDA, NTP та CIR прийшли до висновків, що не варто турбуватися з приводу цього засобу. Пропіленгліколь навіть отримав від FDA статус GRAS, що означає його безпека навіть в якості їжі. Ніяких доказів канцерогенності речовини, як і здатності впливати на гени знайдено не було.

Ароматизатори

Ароматизатори. Ці речовини додають в косметику, щоб вони краще пахли і, відповідно, продавалися. Сьогодні складно уявити косметику без привабливого аромату, саме цим і пояснюється присутність відповідних речовин в загальній формулі. Ароматизатори давно вже увійшли у параноїків у категорію небезпечних засобів. Кажуть, що з-за них з'являються алергічні реакції, болить голова, з'являються плями на шкірі, кашель і роздратування. Вважається, що ароматизатори погано впливають на нервову систему, викликаючи депресію. Люди стають гіперактивними дратівливими, відзначаються й інші порушення в поведінці. Наукові дослідження дійсно підтвердили, що ароматизатори можуть бути аллергичными. У результаті В Європі деякі з них мають зазначатися на етикетках, як можливі подразники. А в 2007 році організація American Contact Dermatitis Society навіть проголосила ароматизатори алергеном року. Сьогодні безпека ароматизаторів щорічно перевіряється незалежними вченими IFRA. Існує безпечний рівень застосування цих речовин, якому і зобов'язані дотримуватися виробники.

Пігменти

Пігменти. Ці речовини відповідають за колір використовуваних нами косметичних засобів. Без пігментів вони були б або нудними жовтими, або невеселими коричневими. А декоративна косметика взагалі б не з'явилася на світ. Пігменти звинувачують в тому, що штучне їх походження тягне канцерогенність. Наука на це звинувачення відповідає, що пігменти найбільш суворо контролюються з усіх косметичних інгредієнтів. В Америці кожна партія фарбувальних речовин перед початком застосування перевіряється FDA на кількісний склад і безпеку.

Поліетиленгліколь (PEG)

Поліетиленгліколь (PEG). Косметика використовує це речовина, так як воно може зволожувати шкіру, ущільнювати її, утворювати емульсію. PEG корисний завдяки своїй розчинювальною можливості. В результаті без цієї речовини багато нинішні косметичні засоби просто неможливо було б зробити. Однак у пресі висловлюються побоювання про те, що поліетиленгліколь може бути канцерогенним. Пишеться про те, що він надмірно висушує шкіру, викликаючи її старіння. Але такі звинувачення вже типові для будь-яких інгредієнтів, одержуваних з нафти. Відповідь на такі домисли дав журнал Toxicology в 2005 році. У статті про PEG вчені чітко прийшли до висновку, вивчивши всю доступну інформацію про даному речовині, що ніяких побоювань з приводу його безпеки бути не повинно.

Тальк

Тальк. Цей інгредієнт у вигляді порошку використовується в косметиці, щоб увібрати вологу або в якості заповнювача. Насправді це фактично магнезиевый силікат у вигляді порошку з додаванням води. Основні претензії до тальку пов'язані з його можливою зв'язком з раком яєчників. Такі дані наведені у дослідженні 1993 року від US National Toxicology Program. Однак більш детальне вивчення цього документа приведе до розвінчання такого міфу. Справа в те, що тальк з неасбестовыми волокнами привів до утворення пухлин у піддослідних щурів після того, як вони по 6 годин 5 днів на тиждень протягом 113 тижнів вдихали цей порошок. Подальші вивчення тальку та інформації про нього призвели до того, що був зроблений однозначний висновок та його безпеки в застосуванні за призначенням. FDA присвоїло порошку статус GRAS, давши можливість використовувати його для запобігання грудок в їдальні солі при концентрації менше 2%.

Популярные мифы.Популярні секрети.Популярні факти.Популярні ради.Популярні тести. Пошук по сайту. Ошибка в тексте.
Помітили помилку? Виділіть її мишкою та натисніть: Ctrl + Enter.

В продовження теми ...